Saturday, 10 December 2011

KARANGAN - FAKTA - KEPENTINGAN KOMPUTER


Komputer sangat penting bagi murid-murid. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk,
“Kepentingan Komputer Kepada Murid-murid”.

KEPENTINGAN KOMPUTER

‘Sebuah Rumah Sebuah Komputer,’ begitulah  ungkapan yang dilaungkan oleh kerajaan negara kita. Mengapakah komputer sangat penting? Bolehkah komputer membantu kita terutamanya murid-murid dalam pelajaran?
Sebenarnya komputer memang banyak mendatangkan kesan yang baik jika digunakan dengan jalan yang betul. Perisian yang ada dalam komputer dapat membantu murid-murid dalam pelajaran. Segala tugasan dapat diselesaikan dengan mudah dan berkualiti.
Bagi murid-murid yang melayari internet, dunia mereka hanya  di hujung jari. Segala maklumat  dan perkara-perkara yang berlaku di dunia akan dapat diketahui dengan segera dan mudah. Ini membantu mereka mengikuti perkembangan semasa di dalam dan luar negara.
Dengan mempelajari komputer, hubungan silaturahim dapat  dieratkan. Kita boleh berhubung antara satu sama yang lain  melalui komputer terutamannya rakan kita yang berada di luar negara. Kaedah ini mudah dan menjimatkan kos.
Selain itu, komputer boleh dijadikan alat hiburan ringan. Apabila kita mengalami tekanan atau kerunsingan, komputer boleh membantu kita menenangkan fikiran. Kita juga boleh bermain permainan yang terdapat di dalamnya.
Oleh yang demikian, murid-murid digalakkan mempelajari dan menguasai bidang komputer. Hasrat kerajaan yang ingin menjadi sebuah negara maju pada tahun 2020 dapat direalisasikan dengan ilmu pengetahuan yang lebih mudah diakses menggunakan komputer. Joleh itu, di peringkat sekolah lagi pendedahan tentang kemahiran menggunakan komputer perlu dilatih untuk persediaan menghadapi dunia teknologi.

7 comments:

Hooi Xuan Yong said...

thanks :)

afiqah said...

terima kasih

rhiann asked.... said...

bolehkah kita membuat 'mengharumkan nama sekolah dengan memasuki pertandingan IT'

mirza iskandar said...

It help me in my exams

Anonymous said...

Me too

Anonymous said...

Terima kasih ye,Cikgu Shadia

Marcus The Penguin said...

Cikgu,ada kepentingan computer sahaja?