Sunday, 11 December 2011

KARANGAN - CERITA - KEBAKARAN RUMAH JIRAN


KARANGAN JENIS CERITA

Sedang kamu dan kawan-kawan bermain di padang, kamu terdengar pekikan  api! api!. Ceritakan tindakan-tindakan yang telah kamu lakukan.

KEBAKARAN RUMAH JIRAN

Pada suatu petang, saya, Cethlyne, Anjjley, dan Julaini sedang bermain bola tampar di padang. Kami terkejut apabila terdengar jeritan api! api!. Tanpa membuang masa, saya dan kawan-kawan bergegas ke tempat kejadian.  
Saya dapati rumah rakan sekelas kami, Sweetha telah terbakar. Salah seorang dari kami telah berlari ke arah pondok telefon untuk menelefon bomba dan polis. Saya dan rakan yang lain membantu mengangkat barang-barang penting ke tempat yang selamat.
Sementara, menunggu pasukan bomba tiba, saya dan penduduk kampung telah mengambil air untuk mengurangkan kebakaran rumah Sweetha. Ketika itu Sweetha dalam keadaan panik dan bersedih. Julaini  cuba menenangkannya dan berharap agar dia dapat bersabar.
Sejurus kemudian, pasukan bomba tiba. Mereka bertungkus-lumus memadamkan kebakaran daripada merebak. Walau bagaimanapun rumah Sweetha tidak dapat diselamatkan. Bagaimanapun, rumah-rumah yang lain dapat diselamatkan  daripada terbakar.
Pegawai Operasi Bomba mengucapkan  terima kasih atas bantuan dan tindakan segera penduduk kampung. Beliau berharap amalan bantu-membantu dan bekerjasama dapat diamalkan di kalangan masyarakat. Kebanggaan juga ditunjukan kepada saya dan rakan-rakan.
Keluarga Sweetha telah menginap semantara waktu di rumah saya. Pelbagai bantuan telah diterima oleh keluarga Sweetha seperti pakaian, makanan, dan wang ringgit. Mereka  mengucapkan jutaan terima kasih atas segala bantuan yang telah diberikan.

5 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Nak tumpang tanye?
Nie boleh jadi karangan suasana kebakaran x?

Momdashpeham Seeni Naina Mohamed said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

√ö suck

pemberi fakta said...

hi asal padam komen org lain takjleh terima kenyataan ke