Sunday, 11 December 2011

LATIHAN 1 - KARANGAN AUTOBIOGRAFI - AKU SEPASANG KASUT

Karangan mengisi tempat kosong untuk aktiviti pemulihan bagi murid-murid yang lemah dalam menguasai kemahiran mengarang.

“Aku Sepasang Kasut”

Nama saya ialah puteri. Saya diperbuat daripada kulit buaya dan tapak saya diperbuat daripada getah. Saya berasal daripada sebuah kilang di kawasan perindustrian Seberang Perai.
Setelah siap dibungkus saya dihantar ke sebuah kedai kasut di Parit Buntar. Ramai orang tertarik dengan diri saya kerana kulit saya yang asli dan berwarna hitam. Saya selalu digilap sehingga berkilat.
Pada suatu hari,seorang gadis cantik telah datang ke kedai tersebut. Dia berminat melihat bentuk saya yang cantik lalu membelinya. Saya di bawa pulang ke rumah.
Tuan saya menjaga saya dengan baik. Dia tidak suka memijak becak jika memakai saya. Pada setiap hujung minggu, tubuh saya akan digilap dengan pengilat yang dibeli khas untuk saya.
Walaupun dua tahun berlalu, saya masih setia berkhidmat.Namun begitu, kini diri saya telah mula uzur. Tapak saya mula haus dan tubuh saya telah mula cedera.
Pada suatu hari,tuan saya pulang dengan membawa sepasang kasut baru. Saya berasa sungguh sedih. Tuan saya telah menyimpan saya di dalam stor. Tinggalah saya dalam kegelapan dan kesepian.


Tugasan:
Cari kata nama dan kata kerja. Isikan dalam jadual yang disediakan.

Nombor
Kata Nama
Kata Kerja
1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


No comments: